Accountantskantoor Timmer

Beantwoording Kamervragen stand van zaken wetsvoorstel werkelijk rendement box 3

HomeAccountancy NieuwsBeantwoording Kamervragen stand van zaken wetsvoorstel werkelijk rendement box 3

Terug naar vorige

De staatssecretaris van Financiën heeft vragen van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer beantwoord over de stand van zaken van het wetsvoorstel werkelijk rendement box 3. De vragen betreffen voornamelijk de benodigde capaciteit, de mate van automatisering, de budgettaire gevolgen en de juridische houdbaarheid van de voorgestelde maatregelen.

De Belastingdienst heeft aangegeven dat voor de uitvoering van het rechtsherstel voor de jaren 2024 tot en met 2026 een totaal van 1.757 fte nodig is. Dit aantal is gebaseerd op de uitvoeringstoets bij het wetsvoorstel Wet tegenbewijsregeling box 3. De automatisering speelt een rol bij het berekenen van het werkelijk rendement, maar de verwerking van bezwaar- en verzoekschriften blijft een handmatig proces, wat arbeidsintensief is.

De tegenbewijsregeling kan bij de startvariant worden geautomatiseerd, en de voorgestelde stijging van het forfait voor overige bezittingen zal naar verwachting leiden tot een toename van 40% in het aantal belastingplichtigen dat gebruik maakt van de tegenbewijsregeling. Dit zal resulteren in een hogere administratieve last voor de Belastingdienst.

De budgettaire opbrengst van het dekkingspakket wordt niet in gevaar gebracht door extra bezwaren naar aanleiding van de tegenbewijsregeling. Het aantal belastingplichtigen dat gebruik zal maken van de tegenbewijsregeling is onzeker, maar wordt momenteel geraamd op ongeveer 18% vanaf 2025. De geraamde derving als gevolg van de tegenbewijsregeling bedraagt € 10,3 miljard cumulatief voor de jaren 2017-2026, met een extra derving van € 2 miljard voor 2027.

De juridische mogelijkheden voor een vermogensbelasting zijn onderzocht, waarbij de landsadvocaat concludeert dat een vermogensbelasting, die niet kan worden betaald uit de inkomsten uit het vermogen, mogelijk de proportionaliteitstoets niet kan doorstaan. Een vermogensbelasting met een plafond gerelateerd aan de werkelijke inkomsten lijkt echter aanvaardbaar.

De Belastingdienst werkt aan een uitgebreid communicatietraject om burgers te informeren over de tegenbewijsregeling.